Top 21 Essential Interview Questions for Web Design Job

Learning web designing is no rocket science. In fact, it may be fun. The process of web designing come with several opportunities for you. Unfortunately, the present age comes with a huge challenge for present age web designers. Many of them are unable to achieve success in company placements and bagging a job. Getting through the interview is important. Once this target is achieved, there’s no stopping for the individual.

So here are top 12 essential Web Designers (HTML+CSS) Interview Question Answers to help you become a successful Web Design Expert:

1. What is a CSS file? What is it used for?

Ans: CSS is an acronym to “cascading style sheets” which is used to open and control web pages that include font styles, font sizes, and colour combinations requisite for the webpage. CSS files are capable of making changes globally. Any change in CSS file will result in an overall change in appearance of the website. In short, a change in a specific CSS file may lead to automatic changes to pages using that specific CSS file and will display changes.

2. Is CSS case sensitive?

Ans: No. CSS is not case sensitive. In fact, it is case insensitive, even under most of its control with an exception for document markup language. This language is beyond CSS control.

3. Explain external style sheet? What is the way to link it?

Ans: External style sheet is actually a template, document or file that comprises of information on style and appearance used to link HTML document and a large number of HTML documents. Use of the LINK tag under HEAD element will link the file document. All files with style information must have a suitable extension. The best example for this is style.css. Here is the proper syntax for linking file through an external style sheet:

<head><link rel =stylesheet href=”style.css” type=”text/css”></head>

4. I want to create a web page that allows anyone to send me a mail by simply clicking on text with subject. How can I do it?

Ans: Most top website designing companies prefers using ‘mailto’ command in ‘AHREF’ link tag mentioned below:

< A href mailto:abc@gmail.com?subject=enquiry””> click here to mail ABC</a>

5. What is the method to align pictures one above the other?

Ans: You can use align statement in the IMG SRC tag.

<img src=”abdc.gif” align=top>. Align can also be modified as align=top, align=middle, align=centre etc.

6. Give possible values for “position”?

Ans: Use “position” element for determining the type of positioning used for web pages. These include relative, static, fixed, absolute and inherit.

7. Name the different types of JavaScript?

Ans: There are six main types of JavaScript. These include:

– Object: These further include Functions, Array, Ordinary objects
– Null
– String: These include empty strings, ““,
– Undefined
– Boolean
– Number: These include integers and real numbers. Sometimes these also include special values such as NaN and infinity.

8. What is negative infinity in JavaScript?

Ans: Negative infinity includes a number of JavaScript formed via dividing a negative number by zero. Thereafter, the number will return undefined, when used by negative infinity. The best example is:

number.negative_infinity.

9. How does the NaN function work?

Ans: Return ‘true’ in case, the argument is not a number.

10. What does “1”+2+4 return?

Ans: This question comprises of strings and + sign usually used for catenation. Hence, the answer returned will be 124.

11. How can I convert numbers between different bases in JavaScript?

Ans: Use parseInt() function for converting the number in their different bases. The function parses a string and then returns a function. Number is the first parameter. The second parameter is the base to be changed.

For instance, function as (“3F”, 16) is used to covert a hexadecimal number to a decimal number.

12. What is a prompt box?

Ans: It is a pop up box that allows the user to enter required inputs. A text box will serve this purpose. The prompt box may have the ‘OK’ and ‘cancel’ button to proceed with input entered. This will execute the action.

13. Explain the basic difference between an alert and confirm box.

Ans: It is a pop up box with just one element. It is the OK button. The confirm box comes with two buttons –  OK and Cancel.

14. What is the Photoshop work area?

Ans: The work area of Photoshop has several features:

1. Menu bar: User can choose to select most functions, commands and features in the Photoshop.

2. Drawing area or drawing palette: The area displays the image to be worked upon in the Photoshop.

3. Options bar: It displays a wide range of tools. This includes specific features that can change tools used which further changes the properties of tools as each option is selected.

4. Lasso option bar: The function allows selection of tools for creating different images. It is basically a tool box for varied tools available.

5. Palettes: The feature modifies and manages different images available. One can choose from five different variations of palettes available in Photoshop.

6. Palette well: The feature is used for organising different palettes while working or doing a project.

15. How is HTML5 different from HTML?

Ans: HTML5 is the newer version of the basic HTML. The latest version includes many other properties including audio, video modifications, placeholder, 2d and 3d images, canvas, date select function and local SQL database. This allows webpages to minimize the use of external plugins, including flash players or other libraries.

16. What is <!DOCTYPE>? Is it necessary to use in HTML5?

Ans: The <!doctype> is an element used for indicating the HTML type and version used. The <!doctype> is initialised under the <html> tag. It does not have an end element and is case insensitive. <!doctype> is more important when compared to older HTML versions, such as the version 4.0.1. Indicating the <!doctype> has helped the document type definition (DTD) process. HTML 4.0.1 was based on standard generalised markup language (SGML). The case is different for HTML5 because it is SGML independent and no data type definition is needed. Finally, HTML5 it is not necessary to indicate <!doctype> at the beginning.

17. How many markups are used in HTML5?

Ans: Several markup elements are used in HTML5. These include the following listed below:

<article>: It specifies content – both self-contained and independent. This encompasses a blog post, a news article, a forum post and various other elements that may be used for sharing and distributing from the rest of the website.
<aside>: It indicates aside content from the main content. It is important that aside content is related to the outside content.
<bdi> : The markup is used for elements that should not be bounded by direction of text of parent elements .
<command>: Any simple button, a radio button, and a checkbox can be used as a command.
<details>: It describes the details of the document and its parts.
<summary>: It defines a caption or a summary contained within the details of the document or several parts of the document.
<figure>: It groups a section or stand-alone part of a web page. This may include an audio or a video.
<figcaption>: It is used for editing the caption of selected figure. It is used for giving the names of selected figure.
<footer>: The element is found at bottom of a page of the document. Information of the footer may include many things such as author info, number of pages, document date, contact info and details of copyright information.
<header>: This is located at the top of the webpage. It may include many different buttons such as navigation and information about the website.
<hgroup>: It helps to set of webpage heading size. Main heading has the largest id while the rest is sub headings. The size of heading varies from <h1> to <h6>. It comprises of the hgroup.
<mark>: The element is used for texts that need to be highlighted.
<meter>: It is used for measurement purposes. Another use is once the maximum and minimum values are known.
<nav>: Used for navigational purposes or for a section of the webpage that requires navigation.
<progress>: This element states progress of work in a web page.
<ruby>: It helps ruby annotations or foreign languages with their symbols.
<section>: The element is used for a section in the document. It includes headers, footers, chapters and various other subsections of a document.
<time>: It helps define the date, time or both.
<wbr>: This element depicts any word break or areas that have a new line or a paragraph.

18. Which new media elements are included in HTML5? What is the role of canvas in HTML?

Ans: The following new media elements are included in HTML5:

<video> : This is used for multimedia contents such as movies, video clips, and any other types of video streams.
<audio>: This is used for multimedia contents, music, sounds, and other types of audio streams.
<source>: It defines media sources of various media elements defined inside the webpage as video and audio media.
<canvas>: It adds different elements together.
<track>: The element defines text tracks that are used in varied media players like mp3 players.

19. How is local storage used in HTML5?

Ans: Prior to the release of HTML5, the local storage was associated with cookies. However, cookies didn’t offer any benefit where large amount of data was involved. These were passed on from server to server, which lead to slow and ineffective performance of websites. With HTML5, things improved because the process of data passing in every subsequent server was eliminated. It was passed only when asked. Hence, storing large amounts of data is possible without affecting the performance of the website. This kind of data is stored in different areas of the website. Also the website can access it all by itself.

20. How different are HTML Elements from Tags?

Ans: The elements used for establishing communication with a website on rendering the information differentiates the two. Tags are represented within <>. These usually exist in pairs and surround the text.

21. What limitations can be seen while serving XHTML servers?

Ans: XHTML has poor browser support. This is one major drawback the server has. Many other browsers including Internet Explorer are unable to parse XHTML as XML. Hence, the promise of extensibility is not fulfilled. Many other drawbacks may also exist.

Charanjeet Singh on EmailCharanjeet Singh on FacebookCharanjeet Singh on GoogleCharanjeet Singh on InstagramCharanjeet Singh on LinkedinCharanjeet Singh on Twitter
Charanjeet Singh
Digital Marketing Expert at Progressive Graphics

Charanjeet Singh is the Founder of The F5 Info. He is a Digital Marketing Expert by Profession & A blogger by hobby, who writes on various topics like Internet Marketing, Blogging, Travel and a lot more. You can follow him on Social Media.